(92) Fotbollstaktik

Olika lagsporter har olika förutsättningar för det där med taktik och i fotboll räcker det långt för att försvara sig att man har en spelare mellan mål och boll. Förvaret grupperar sig på lämpligt sätt så att man alltid är övertaliga i närheten av bollen, det kallas zonförsvar, eller ett närmarkerande en-mot en spel. För att komma åt det så så kan man anfallsmässigt välja att spela runt bollen till det uppstår en lucka i försvaret och någon sekunds fritt från försvarare och så fortsätter man att passa bollen och behåller sekundövertaget tills bollen ligger i mål. Antingen genom ett omarkerat distansskott eller genom en passning till en fri spelare helt nära mål.  Eller så lägger man in bollen i boxen och hoppas att förvaret ska göra ett misstag när de försöker att mota bort den. Eller så utnyttjar men överraskningsmomentet och kontraspelar bollen snabbt innan försvarsspelet kommit i ordning. Ytterligare en möjlighet är att bredda anfallsspelet så mycket att tydliga en-mot-en situationer uppstår och har anfallet då tillgång till goda dribblers så har de en klar fördel.

1958 satte Brasilien fotbollstaktiken på karta genom att spela 4-2-4, det innebar i praktiken att man spelade med fyra framskjutna forwards istället för tre, och en sista backlinje med fyra istället för tre. Brasilien blev övertaliga både fram och  bak. 4-2-4-taktiken kom sedan att dominera under många år och lever fortfarande på sina håll.

Pengar är också en bra taktik. Då köper det laget som har mest pengar de snabbaste yttrarna som kan springa förbi försvaren och slå raka bollar utom räckhåll för målvakten till en center som också han lämpligen är snabbare än sin försvarare. Som i PSG.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s