Tiki-Takan

Det finns många som skriver om fotboll som inte har en susning om vad det hela handlar om. Som det här med Tiki-Takan. Systemet är enkelt. Erövra bollen genom energisk bollpress och spela sedan runt tills målchanssituation uppstår. Med skickliga bollhållare och bra rörlighet hos passningsmottagarna kan inte motståndarna erövra bollen utan att blotta sig. Att blotta sig i fotboll under Tiki-Takan innebär att försvararen hamnar framför bollen eller bollhållaren. Laget med det största tålamodet vinner eller så blir det oavgjort = 0-0. Allt bygger på att vara bollskickligare än motståndaren, det vill säga tillräckligt bollskickliga för att motståndaren inte ska komma åt bollen. Genom att utnyttja målvakten är det bollhållande laget alltid en man mer vilket gör att även sämre lag kan hålla på bollen ett längre tag även om de blir beroende av öppnande passningar för att komma i målchansläge. Ett tyskt lag med den tyska bollkulturen kan spela Tiki-Taka i den egna ligan men inte mot motståndare från söderöver. Däremot kan de försvara sig väl och uthålligt och genom välplanerade spelvändningar efter bollerövring överaska motståndaren och komma igenom innan Tiki-Takan-försvaret är samlat.

I Basketboll var det så på nittonhundrafemtiotalet tills man förbjöd bakåtspel över mittlinjen och införde skottklocka. Weave-spelet kunde nämligen pågå hur länge som helst. Minneapolis Lakers var mästarna på det och fortfarande lever weaven; flätan, på nästan alla basketträningar även om få lag, om ens något, kör den på match. Pick&roll däremot, som kan man säga är en förkortad variant av weaven, är desto vanligare.

Taktiskt har fotbollen närmat sig Basketboll då fotbollspelarna med tid och ökad skolning blivit mycket bättre på att skydda och behandla bollen och därmed förutsättningarna mer kommit att likna varandra. De flesta taktiska varianter kräver att spelarna verkligen kan spelet, i det närmaste automatiskt, då det höga tempot är en viktig faktor. Har man drillat Tiki-Takan övningar sedan barnsben då sitter det och det kan med bästa vilja i världen inte hävda att svenska fotbollspelare har.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s