Ackumulationslagens omöjliga sammanbrott … 39 – #blogg100

Det år vår och då är det alltid dags för gamla nomader att brotta upp sig lite. Majbrasans flammor renar och gör upp med vad som samlats i ladorna och så på tillnyktringsdagen drar sällskapet iväg till nya insamlingsplatser att översomra på. Det nya kan vara det gamla, som sommarstugan till exempel, men det står för detsamma. Vi bär på något underligt sätt med oss vår ursprungliga historia på ett eller annat sätt och på vägen tillägnar vi oss nya historier som också får vara med, ja, rent av är de nödvändiga. Vissa saker man bär med sig är för säsongen, andra för livet. Det är inte alltid lätt att veta vad som är vad. En del sker i massan som vid Valborgsbålen och på 1:a maj och en annan del enskilt som gesällvandringar eller tågluffning. Man behöver komma ut i världen för att lära sig nya saker men också för att förstå sig själv och bättre fungera hemma. Få perspektiv som det också kan heta.

Att läsa en gammal marxistisk klassiker duger också. Några nya känner jag tyvärr inte till. Det vi kallar marxism bygger på några grundläggande värderingar som Karl Marx la ut i ”Kapitalet”. Dessa kan man antingen förstå eller lämna därhän. Förstår man dem inte så är det alldeles uppenbart att man får lämna dem därhän. Den viktigaste är att kapitalismen är en politisk ekonomi. Det är själva ekonomin som är medlet för förtrycket. Ingenting förändras i grunden av att socialister tar kontrollen över kapitalet, typ köper upp hela rasket, ty reglerna för att samla in det nödvändiga kapitalet gör det i längden omöjligt att samtidigt tillgodose människors behov, som till exempel att äta. Man kan inte både äta upp en kaka och samtidigt ha den kvar. För att kunna samla kapital måste man avstå från att äta upp hela kakan och den delen som måste avstås blir med tiden allt större. Hur än konsumtionsbiten fördelas så krymper den. Pengarna räcker liksom inte till. Då blir det kris. Det är bara dessa tankar vi kallar marxism som förklarar den ekonomiska krisen. Mycket som inte har med dessa grundläggande värderingar som Marx förklarar i Kapitalet att göra kallas också marxism. Det är ungefär som vetenskapens förhållande till det ockulta. Tyvärr så har den marxistiska ockultismen, i dagligt tal kallad marxismen, kommit att dominera det Marxska arvegodset och människorna genom ett, relativt sett, fåtals härskartekniker, gjorts urarva.

I alla fall.

”The Law of Accumulation and Breakdown of the Capitalist System” av Henryk Grossmann som jag har läst tidigare beskriver den för kapitalet nödvändiga krisen också som en av de motverkande orsaker till den långsiktiga räntekvotens fall och eftersom inget är absolut under solen, utom då möjligen den ende Guden, så kan man tycka att också borgerliga ekonomer borde tillägna sig förståelsen här för den ekonomiska krisen och dess överlevande på samma sätt som en större förståelse av döden är nödvändig för att kunna överleva.

För en djupare förståelse av döden rekommenderar jag idag Christopher Hitchens ”Att dö”!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s