Grodmakerskan … … 31 – #blogg100

Det är väl klart man undrar lite när tjänstemän i demokratin uttrycker sitt människoförakt genom byråkratins maktapparat och sedan när saken ska pratas bort bara egentligen förstärker beteendet genom att prata om olyckliga signaler. Vadå signaler? Sitter dom och tutar på kontoret. Man kan också lägga märke till att tjänstemannen inte någon gång egentligen svarar på den ställda frågan utan uttrycker sig i stället genom en omskrivning i lag med den egna problemformuleringen. Hon är ute och vallar i den egna syntaxen. Säkert känner hon sig oskyldig på det att hon inte egentligen förstår problemet; ekonomism contra humanism. Eller som vi säger på ren malmeitiska: vardelös. Detta är en människa som saknar humanistiska värderingar och hon är inte ensam. Tydligen hela det styrande byket! I alla fal jag har lärt mig något nytt; begreppet fumlig formulering. Smaka på det! Direkt från handverk till huvudvärk. Varför skicka skattepengarna till riskkapitalister när det är mycket enklare att göra av med dem i den lokala huvudvärkarbyråkratin?!

Nedan är saxat ur Sydsvenskan som länken ovan.

 ”Djupt kränkande”. ”Neofascism”. ”Vilken djävla syn vissa har på pensionärer”.
Veckan hade kunnat börja bättre för Gisela Gréen, nytillträdd stadsområdesdirektör för Väster.

”I budgetarbetet inför 2012 bedömdes den största riskfaktorn för ekonomin vara om minskningen av antalet 80-89-åringar inte sker i prognostiserad takt. Tyvärr har just detta inträffat.”

Så förklarades större delen av ett förväntat underskott på nio miljoner kronor.

”Djupt kränkande”. ”Det är bara att konstatera att neofascismen ännu så länge inte är SÅ effektiv! Gisela Gréen hör inte hemma i en demokrati”. ”Var har respekten för de äldre tagit vägen”.

– En konsekvens är ett minskat förtroende för oss som förvaltning. Vi ber så mycket om ursäkt för den formuleringen. Den var obetänksam och klumpig.

Hur ska du jobba för att återfå förtroendet?

– En del är självklart att besvara de frågor och mejl som kommer till oss i förvaltningen. En annan del är att kvalitetsäkra våra dokument genom att olika personer läser våra texter för att det här inte ska uppstå igen.

Ett team av tjänstemän, Gisela Gréen, ekonomichefen Mats Carfalk, tretton politiker i nämnden och lika många ersättare hade läst utfallsprognosen. !!!?

– I det här sammanhanget, i utfallsprognosen, betyder det att fler människor haft ett större vårdbehov än vi budgeterat för. Det lyckades vi inte formulera på rätt sätt.

Är det ett syftningsfel?

– Det är olyckligt och klumpigt.

Många upplevde formuelringen i utfallsprognosen som djupt kränkande. Några pratar om fascism, andra om att du inte är lämplig att vara chef och borde avgå. Vad säger du till dessa arga medborgare?

– Vi har i alla forum vi kunnat bett om ursäkt. Och jag har personligen svarat på mejl från medborgare som haft synpunkter.

– Det är naturligtvis ledsamt att vi som förvaltning sänder ut signaler till Malmö stads medborgare som kan misstolkas på det här sättet. För oss är det viktigt att människor får det stöd och den vård och omsorg som man behöver.

– Formuleringen var fumlig, det lät som om vi belastade de äldre. Jag kan förstå att det skapade upprörda känslor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s