Ytternalisering … 28 – #blogg100

Drottning_Blanka,_målning_av_Albert_Edelfelt_från_1877

Det finns många aspekter man kan lägga på huliganismen och i kväll håller SVT debattshow i ämnet. Vem vet; kanske är Fredrik Reinfeldt där och representerar djurgårdens vanliga åskådarpopulation mot de mindre jämlika på huliganläktaren. Dit åker i alla fall den alldeles för lite omtalade sportjournalisten Magnus Sjöholm vars pappa motionerade i riksdagen om att stoppa de av idrottsrörelsen reglerade boxningsmatcherna; månne han Magnus internaliserat en del; kanske kan huliganismen delvis också ses som de fria marknadskrafternas avreglering i den pugilistiska kampandans fält. Det är inte så billigt att vara obillig i fotbollens utmarker och också här är det någon som tjänar på det. Funtionalistiskt analyserat fungerar allt som en del av helheten.  Pierre Bourdieu kan nog också drottas in här med en lätt Heideggersk härledning. Långsökt men sant! Jodå, jag har studerat idrottsvetenskapens Bourdieuska tänkande på Idrottsvetenskapligheten på Malmö Högskola där de vet att skilja på Fans och Huliganer. Där finns också en riktig Huligandoktor så i Malmö är de flesta Huliganerna snälla. Nästan som tomtar. Juliganer, fast himmelsblå. Det finns många nyanser av blått.

Annars så läser jag just nu en bok; ”Jungfrun från Norge”,  som handlar om Medeltidens huliganer och som faktiskt slutar med en Magnus och den allmänna huliganismens dåtida upphörande i alla fall för några decennier. Då var dock landet duktigt nerbränt, då 1319, och det var århundranden före svedjebrukets tid. Magnus var noga räknat Konungariket Sveriges första kung eftersom han också var kung i Norge på mödernet och alla tilltänkta konungaätter i Svea- och Götaland utdöda. Skåne köpte han 1332 helt ärligt för 34000 mark silver på folkets enträgna uppmaning och det är något att tänka på i dessa Putinella tider. Magnus byggde ett litet slott till sin tillkommande namurska Blanche i ett Göteborg som ännu inte ens fanns och Evert Taube minsann mycket senare deltog i kampen mot Slottsbergets bortsprängande på 1960-talet. Slottet hette Lindholmen och då ska man veta att han redan kungade över den betydligt viktigare borgen Lindholmen i Skåne. Drottning Blanche känner vi från den ytterst skabrösa barnvisan ”Rida, rida ranka//hästen heter Blanka//…” och det är inte utan att det är just detta (vaggandet) som huliganerna fick vara utan och fortfarande och alltid är förbannade för. Dom fick inte nog av mamma och nu är de utanför – fotbollsutanförfanskapet!

Det är alltid mammans fel.

Ps. Det hör ju inte hit, men vad gör det, så vid ena kvillen runt Slottsberget ligger nu Sandegårdshamnen som gav namnet till den snälla fotbollsklubben Warta där den snälle Glenn Hysén fick sin fotbollsuppfostran. Sådant måste man också komma ihåg och tänka på.

Ps.2. För sentillkomna läsare! Texten ovan har utan betydelse för sammanhanget ändrats ett litet grand då en grannlaga representationskoppling på Magnus Sjöholm felaktigt nämndes. Annars är texten seriösare än den kanske synes vara. Desorganiserad anknytning är det som kanske mest gäller för huliganerna en och en och utan att blanda in för många av socialpatologins irrelevanter men också ”den fina stämningen som firmorna bildar” som Magnus Sjöholm omnämner är viktig i den tudelade diagnosen. Fotbollspelarnas uppträdande på det gröna fältet har säkert betydelse för att ”trigga” klacken men mest säger det väl om den egna spelkulturen som vi alla tycks bejaka. Jämför gärna med NHL-ishockeyn där målfirande anses vara hånfullt mot motståndaren samtidigt som fysiskt skadedrabbande våld helt utanför regelboken är ett okej sätt att vinna matcher på. Visst blir det böter och några matchers avstängning för den enskilde spelaren men laget som gynnas får spela vidare.

3 comments

  1. Hej ABC.D och tack för de fina orden, även om min far, ”boxningens fiende nr 1”. Vill blott klargöra en sak, jag representerar inte Idrottsvetenskapen vid Malmö högskola utan enbart mig själv, mina tankar och min blogg.

    1. Tack själv för alltid frejdiga kommentarer som jag läser varje dag. Slarvigt av mig, men det var mest för att få till det i det sportvetenskapliga fältet, men nu har jag riktat till det. Du är ju alltid dig själv¡

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s