Läget … … 17 – #blogg100

Det var som sjutton, också. Sjutton inlägg och fortfarande kvar!

Läget.  I gamla tidningen Arbetet som inte finns kvar längre fanns det en lite ruta som hette Läget. Läget inskränkte sig till några pregnanta funderar och kändes alltid trivsam. Ungefär som rubriken. Läget kan vara en plats, men också en hälsning eller fråga. ”Hur är läget?” För en militär är det som med vädret; det gäller att gilla läget. Skarpt läge betyder att nu är det allvar. Det är skillnad på skarpa och lösa skott. Så om svaret på frågan ”Hur är läget?” blir ”Jag gillar det skarpt!”, så kan man ju egentligen undra.

Den nya tidningen Arbetet är något helt annat. Det är en tidning för förtroendevalda. Smaka på det ordet och man kan ana att det har flera betydelser. Dom har med sitt eget förtroendekapital snott gamla tidningen Arbetets namn.

Gamla tidningen Arbetet utövade en viss konkurrens med Sydsvenska Dagbladet Snällposten så skrevs det något tokigt i konkurrenten så kunde man räkna med att det påpekades i den andra tidningen. Nu kan Sydsvenskan skriva vilka tokigheter som helst. Eller dra negervitsar och handla med homohumor. Som vore det helt kommillfå. När ska Sydsvenskan sluta med att vara rasistiskt?  Den gode Gramsci som satt i fascistiskt fängelse och skrev på sina dagböcker menade att alla som sysslar med text var intellektuella. Så var den frågan besvarad! Därmed inte sagt alla intellektuella är hedervärda. Så vet Sydsvenskan!

Säkert delade inte Adolf Hitler många åsikter med Antonio Gramsci men när det gällde språket, dess utbredning och förändring, så delade de mening. Det starka språket ska segra enligt lagen om det naturliga urvalet och den starkes rätt! Socialdarwinismen skördade en del offer på 1930-talet och varför den gör det fortfarande kan man bara fråga sig. Det vore kanske inte fel med lite Gramscimatikisk tillämpning på problemen ibland. Socialdarwinistiska resonemang är inte tillämpliga längre. Kom över dem!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s