Offentligt samtal 07 – #blogg100

Sjunde dagen. Eller är det den åttonde. I den här bloggen som är sin egen lilla värld skulle allt kännas bra med en vilodag. Eller eftermiddag. Okej då: timme. Undrar om det står något om det i regelboken för en joggingblogg. I alla fall så känns det läge för en vilodag eller sabbat som det står i Bibeln. Den borgerliga- eller ska vi kalla den sekuraliserade veckan har två vilodagar. Lördag och Söndag. Känns inte det lite onödigt eller i alla fall dyrt. Ja, om man ser det hela med lite Timbroperspektiv då. Vad säger den kristna och demokratiska församlingen?: Andlighetens folk. Förlåt, verklighetens folk ska det vara. Eller Borg.

I denna timme tänkte jag ta upp ett offentligt samtal med allas våran kolumnist Johan Hakelius apropås gårdagens kolumn. Kanske är det sista timmen för detta för JH menar att det offentliga samtalet likt svagdrickan och för all del gårdagen blir allt svagare. Han har säkert rätt i allt detta, som vanligt, om han bara också nämnt Vörtbröd. Det industribakade vörtbrödet innehåller inte svagdricka längre så den traditionella helgboasten (läs:extrapengar) för svagdricksbryggerier är ett minne blått. (jodå, trons minnets färg är blå) JH:s berättigade upprördhet ”Det som hänt är att det inte finns några kvalitetskrav … och smakförnekare som uppmuntrar låg kvalitet” torde inte gälla det offentliga samtalet (tänk bara på den allt vanligare moderna formen för politisk trepanering: triangulering) eller svagdricka (som ju trotsar) men Vörtbröd. Riktigt Vörtbröd! Riktigt Vörtbröd kräva denna dryck!¡! Jag hävdar alltså att JH undermedvetet saknar gott Vörtbröd och att om detta bör vi/offentligheten tala öppet när nu inte menigheten/bagarna gör det privat/slutet. Engström

En riktig bagare skulle aldrig baka Vörtbröd utan svagdricka och uppstår frågan: Finns det inga riktiga bagare? Är detta en debatt om arbetets dekvalificering? Ett ord som bara en akademiker kan skriva. Eller är detta en framskymtad ironi om kolumnsskrivande Quickfix?

-o-

Till Sabbatstimmen bjuder jag en gammal film som bjöd nazisterna motstånd  ”den spilledes på den samme biograf i næsten 1 1/2 år under besættelsen i Danmark” då det begav sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s